Ájurvéda

Krátké seznámení s ÁJURVÉDOU

Všichni dýcháme, pijeme, přijímáme potravu a naše tělo to, co přijímáme, zpracovává, bere si látky, které potřebuje ke svému životu, dopravuje je ke všem buňkám a látky nepotřebné vydechuje, vylučuje ve formě potu, moči, stolice a menstruační krve.

Tělo toto vše zvládá prakticky bez naší účasti, když pomineme to, že musíme potravu kousat, polykat a dojít si na záchod. Funguje to samo a více či méně dokonale. Tedy mohlo by to fungovat dokonale, kdybychom se ve svém jednání řídili přírodními zákonitostmi, pod jejichž vlivem se zde na Zemi nacházíme.

Ale jak víme, někdo je tlustý a nemůže zhubnout, jiný je hubený a nemůže ztloustnout, většina lidí ve středním věku, a mnozí bohužel již dříve, trpíme nějakými zdravotními problémy. Je jasné, že i když jíme, pijeme a dýcháme to samé, každý organismus pracuje trochu jiným způsobem.

V dobách kdy lidé ještě měli vhled do věcí, které jsou nám nyní zastřeny, – ve staré Indii – položili staří mudrci základ ájurvédě – vědě o životě (neboť ÁJUS = ŽIVOT, VÉDA = NAUKA, VĚDA), která tyto skutečnosti vysvětluje. Objevili existenci tzv. Velké pětice prvků, můžeme říci živlů – prostoru (etheru), vzduchu, ohně, vody a země, ze kterých se skládá celá příroda, tedy i člověk. Každý živel představuje vlastně souhrn určitých vlastností a v pořadí, v jakém jsem je uvedla, i vznikaly a mění se od nejjemnějšího a nejřidšího po nejhutnější, nejtěžší a nejvíce uspořádaný.

Tyto prvky (živly) pak vytváří 3 biofyzikální energie – regulátory – v sánskrtu DÓŠI, které vše v přírodě vytváří a řídí. Jsou to:

VÁTA – vítr (prostor + vzduch)
PITTA – žluč (oheň + voda)
KAPHA – sliz (voda + země)

V každém lidském těle fungují všechny tyto regulátory, mají na starosti všechny pochody, jsou zodpovědné za stavbu těla, ale i za naše chování, reakce, projevy.
Nyní se dostáváme k tomu, co bylo nastoleno na začátku jako otázka: Proč každý fungujeme trochu jiným způsobem? Tyto tři dóši – regulátory jsou namíchány v každém člověku v různém poměru, a proto jinak vypadáme, jinak trávíme a využíváme potravu, jinak vylučujeme, reagujeme na situace apod. Tento vzájemný poměr dóš vytváří naši psychofyzickou konstituci – PRAKRTI.

Z této různé konstituce pak vyplývají naše různé vlastnosti a naše různé potřeby. Pokud je uspokojujeme správným způsobem, naše tělo funguje tak jak má. Prvním krokem k tomuto cíli – zdravému, dlouhému a šťastnému životu – je tedy zjistit svou přirozenou konstituci. Ta nám byla dána již při narození a zahrnuje naše fyzikální, mentální a emocionální vlastnosti. Utváří se již při početí, má na ni ještě vliv těhotenství, po narození se dále již nemění.

Ale jak víme, ve světě není nic neměnné, neustále na nás působí kosmické a zemské síly, naši bližní, jinak trávíme svůj čas … Naše tělo tedy musí neustále udržovat vzájemnou harmonii těchto tří regulátorů. K tomu, abychom byli zdraví, je dobré se orientovat v  rytmech, které působí:
a)   během našeho života (dítě je nejvíce pod vlivem dóši – kaphy, dospělý – pitty
a starý – váty)
b)  během roku (15. 1. – 15. 5. – kapha, 15. 5. – 15. 9. pitta, 15. 9. – 15. 1. váta)
c)   během dne (6.00 – 10.00 – kapha, 10.00 – 14.00 – pitta, 14.00 – 18.00 – váta)

Budete-li mít zájem, ráda určím Vaší přirozenou konstitucí a vyhotovím vám doporučení ohledně vaší stravy a denního režimu.